Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mozgás ABC-je, gyermek TEST-ABC elemek

1. Flamingó

Állásban az egyik lábunkat térdben behajlítjuk, felhúzzuk, lábfejünket megfogjuk, és megérintjük vele a csípőt. Így ugrálunk egy lábon.

2. Jéghegytolás

Hanyatt fekvés, térdben behajlított lábakkal toljuk a testet a térben hátrafelé.

3. Földrengés

Nagy terpeszállás, a térdek behajlítva, súlypontáthelyezést végzünk előre-hátra, és a karokkal hol a test előtt, hol a test mögött támaszkodunk.

4. Hernyó

Felhúzott lábakkal ülünk, hogy az alsó lábszárak keresztezik egymást. A keresztezett lábfejeket előre tesszük a földre, és csak a lábakkal, a kezek segítsége nélkül húzzuk magunkat (fenekünkön) előre a térben.

5. Lopakodás

Hason fekvésben csak a két karral húzhatjuk, tolhatjuk magunkat a térben előre.

6. Bolygók, gömbök

Lebegőülésben forgunk a fenekünkön.

7. Csipegető madár – Cinke

Egyenes gerinccel törzsdöntéseket végzünk, de az arc felfele néz, kezünk csípőn van, miközben lassan járunk a térben. Ütemtartása a következő: első lépésre a törzsünket döntjük és előre nézve csippentjük fel a magot, majd vissza kiegyenesedünk, de a lábunkat nem mozdítjuk, majd csak a második lépésnél mozdul a láb, és lép, majd döntünk, csippentünk és egyenesedünk ismét fel.

8. Vonatkerék

Előre-hátra járunk a térben, miközben a két vállunk is előre-hátra szimmetrikusan mozog.

9. Malomkő vagy autókormány

Kis terpeszben állunk, vagy lassan lépegetünk, és jól megforgatjuk a csípőnket egyik, majd a másik irányba is.

10. Féreg

Hanyatt fekvésben csak a törzsünket használva mozoghatunk a térben.

11. Tenger

Hanyatt fekvésben a lábunktól hullámmozgást indítunk egészen a fejig. Ugyanezt a mozgást felállva is elvégezzük.

12. Dob

Állásban, egymás után, nyújtott térdekkel előrelendítjük a lábunkat, és tele talppal hagyjuk, hogy visszacsapódjanak a földre. Ülésben nyújtott térddel, és spiccben tartva a lábfejeinket egymás után és ritmusosan emeljük és csapjuk a földhöz a lábunkat.

13. Cintányér

Kicsit behajlított térdekkel állunk, majd a térdeinket könnyedén – szélesen szétnyitva és bezárva – összeütögetjük.

14. Zongora

Kidüllesztett fenékkel, összezárt lábbal ritmusosan mindkét térdünket behajlítjuk, majd visszaegyenesedünk állásba. Ismételjük többször a mozgást, amely során a fenekünk lesz (és nem a láb) a mozgás központja, így az le-fel mozog függőleges irányban.

15. Hegedű

Magasra tartott karokkal lágyan mozgatjuk jobbra és balra a basicet és vele együtt az egész törzset.

16. Trombita

Előre-hátra mozgatjuk a fejünket, de a nyakunk és a vállunk mozdulatlan marad, közben járunk a térben.

17. Fájós lábú kutya

Fél lábon ugrálunk, a megemelt lábat térdben behajlítjuk, a térdet magasra emeljük, majd a térd alatti lábszárat lazán mozgatjuk az ugrálás ütemére.

18. Macska

Járás közben előredöntjük a törzset, majd homorítva a fej/arc vezetésével egy félkörívet lefelé leírva visszaegyenesedünk.

19. Gólya

Mindkét könyökünket hátrafele húzva és középtartásig megemelve, könyöknél behajlítva egyszerre mozgatjuk vállból, miközben magas térdemeléssel a könyökmozgásnak megegyező ütemben járunk a térben.

20. Medve

Járás közben a hasunkat a lépéssel megegyezően, amennyire csak bírjuk kidüllesztjük, majd a következő lépésnél behúzzuk.

21. Elefánt

A tenyerünket a csuklónál a csípőcsont mellé helyezzük és laza csípőmozgással kísérve, a tenyérrel legyező-mozgást végzünk minden lépésre. A tenyér úgy mozogjon, mint egy pingpongütő, miközben a csípő is lazán kileng a lépésnél előre.

22. Csónak

Pókjárásban járva lazán ring jobbra és balra a csípőnk.

23. Gördeszka

Terpesztett és merev térdekkel, valamint lépésenként fél fordulatokkal (180º) ütemesen járunk a térben.

24. Fűrész

Állásban, egyenes gerinccel, ritmusosan és felváltva fel-le mozgatjuk a vállainkat, amelyet a törzs enyhe jobb-bal irányú megdöntése kísér. A karok a törzs mellett lazán lógnak.

25. Fúrógép

Állásban, egyenes gerinccel, ritmusosan forgatjuk a vállainkat mindkét irányba. A karok a test mellett a fordulással lazán lógnak, kicsit csapódnak, a tekintetünk az égre szegeződik.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.